Zistite, v akom stave je váš web.

9 kuriozít o raste Amazonu (aj na Slovensku)

Amazon, Google a Microsoft majú niečo spoločné. Vznikli v zaprášených garážach, no vyrástli na celosvetových lídrov. Len pobočka Amazon Slovensko dnes zamestnáva tisíce ľudí. Ako sa im to podarilo?

Obsah

1. Amazon len na Slovensku zamestnáva 3000 ľudí

Nadnárodný internetový obchod Amazon vytvoril pri Seredi jedno z najväčších reverzných logistických centier. Práve do centra na adrese Amazonská 1 smerujú neprebraté alebo vrátené zásielky takmer z celej Európy.

Aj keď s príchodom Amazonu sa trochu rozvírili vody slovenských e-shopov, tento vstup na trh neznamenal pre ne žiadne väčšie riziko. Amazon na Slovensku má trochu iný zámer. 

V centrále triedia, kontrolujú, opravujú a vracajú vrátený tovar naspäť do predaja. Z ekonomického hľadiska nedáva likvidácia vratiek zmysel. Preto sa Amazon sústredil na ich opätovný predaj. 

Tovar v bezchybnom stave po kontrole smeruje naspäť do predaja. Mierne opotrebovaný odchádza so zľavnenou cenou. 

2. Amazon e-shop doručuje na Slovensko 

Na konci roku 2016 sa mnohí na Slovensku potešili. Amazon.de pridal Slovensko medzi štáty, z ktorých za objednávky nad 39 € neplatíte poštovné. 

Bohužiaľ, dnes za poštovné na Slovensko opäť zaplatíte (na rozdiel od napr. Českej republiky, ktorá zostala medzi krajinami s bezplatnou dopravou). Tieto podmienky sa vzťahujú len na tovar, ktorý vyskladňuje Amazon (skratka FBA, Fulfillment by Amazon).

3. História Amazonu: Cadabra alebo Relentless?

Keď v roku 1994 vznikla firma Amazon, zakladateľ Jeff Bezos ju chcel nazvať Cadabra alebo Relentless. Jeho právnikovi sa nepozdával názov Cadabra a upozornil Bezosa, že v telefóne môže znieť ako cadaver (v preklade mŕtvola). 

Ani názov Relentless sa nakoniec neujal, ale dodnes je web Relentless.com presmerovaný na Amazon.com. Firma napokon dostala názov Amazon podľa najväčšej rieky na svete. Symbol rieky sa počas prvých rokov Bezosovho podnikania objavil aj v logu. 

Amazon logo a jeho vývoj
Vývoj loga Amazon od jeho vzniku až po súčasnosť. 

4. Všetko odštartoval predaj kníh

Na začiatku Amazon ani zďaleka nepredával toľko produktov ako dnes. Fungoval výlučne ako e-shop s knihami. Na začiatku ich Bezos spolu s manželkou skladovali v garáži a rozvážali po okolí. 

Prvú knihu predali v roku 1995 a za pár mesiacov smerovali knihy z ich e-shopu do celých Spojených štátov. Po čase pridali CD a DVD. Neskôr sortiment rozširovali podľa toho, čo ľudia potrebovali, až sa Amazon rozrástol na platformu, kde kúpite prakticky čokoľvek.

Tip: Ak premýšľate nad touto platformou, prípadne ju už využívate, pomôcť vám môže tento výber trendov pre predaj cez Amazon.

5. Kindle bol pôvodne Fiona

Keď Neal Stephenson napísal futuristickú knihu o inžinierovi, ktorý ukradol exemplár interaktívnej čítanky pre svoju dcéru Fionu, netušil, že mnohým vynálezcom vložil chrobáka do hlavy. Rýchlo sa objavili prvé snahy o vytvorenie skutočnej elektronickej čítačky kníh. 

Tím, ktorý pracoval na vývoji prototypu pre Jeffa Bezosa, ho pracovne nazval Fiona. Neskôr za tento názov lobovalo niekoľko ľudí, ale Bezos sa nakoniec rozhodol pre označenie Kindle. 

Kindle sa mal dostať na trh už na Vianoce 2006, ale Bezos chcel, aby v čase uvedenia existovalo viac elektronických titulov. Vydavatelia boli skeptickí a opatrní. 

Amazon sa dokonca niektorým vyhrážal, že stiahne ich knihy z ponuky. Všetci súhlasili. Čoskoro sa na trhu objavili viaceré e-knihy za uvádzaciu cenu 9,99 dolárov. 

Prvý Kindle za takmer 400 dolárov sa po uvedení na trh v roku 2007 vypredal za päť a pol hodiny. Do jesene 2007 predal Amazon 90 000 elektronických kníh. 

6. Ako funguje Amazon Prime

Od roku 2005 poskytuje Amazon službu Amazon Prime. Princíp je jednoduchý. Zaplatíte si ročný alebo mesačný poplatok vo výške 139 $ / 14,99 $ a na oplátku vám Amazon doručí objednaný tovar do jedného až dvoch dní. 

Zároveň získate prístup k zľavám, bezplatnej hudbe, videám, videohrám a mnohému ďalšiemu. Predplatitelia Amazon Prime vidia niektoré produkty v ponuke skôr ako ostatní. 

Amazon Prime
Ak sa stanete členom Amazon Prime, tovar vám Amazon doručí do dvoch pracovných dní. 

V skutočnosti je Amazon Prime poplatok, vďaka ktorému máte ušetriť, ale v realite miniete ešte viac. Veď keď už poplatok platíte, prečo by ste nakupovali inde ako na Amazone. Celý systém vznikol na podporu predaja a udržanie zákazníka. 

Podobnú taktiku využíva aj Walmart. Predplatitelia Walmart Plus majú k dispozícii rovnako rýchle doručenie objednaného tovaru, skorší prístup k výhodným ponukám alebo zdarma polročné členstvo na Spotify.

7. FBA zmenilo pravidlá hry 

Keď v roku 2006 spustil Amazon službu Fulfillment by Amazon (FBA), umožnil ďalším predajcom predávať na Amazone s tým, že za skladovanie a odosielanie tovaru bude zodpovedať Amazon. 

Dnes sú predajcovia tretích strán zodpovední za 50 % všetkých zrealizovaných predajov na Amazone a sú jedným z najdôležitejších príjmov celej spoločnosti. 

Amazon tržby graf
Tržby Amazonu rastú z roka na rok už viac ako 17 rokov. Zdroj: Statista.com

8. Amazon nie je len Amazon e-shop

Pod Amazon nespadá len gigantický e-shop, ale aj niekoľko extrémne populárnych webov a platforiem. Napríklad Amazon vlastní web IMDB, Goodreads alebo streamovaciu platformu Twitch

9. Patent na nákup jedným kliknutím

Už ste nakupovali jedným kliknutím? Pravdepodobne áno, ak pravidelne navštevujete rovnaký e-shop a uložili ste si v ňom informácie o vašej karte a adrese. Za tovar v košíku potom pohodlne zaplatíte jedným kliknutím bez dodatočného vypĺňania informácií.

Celý patent na nákup jedným kliknutím vlastnil od roku 1999 Amazon. Keď mu v roku 2017 vypršala ochranná známka, už ju viac nepredĺžil. Odvtedy využívajú nákupy jedným klikom aj mnohé ďalšie platformy ako ShopPay alebo Bolt. 

Amazon špecialista dokáže zázraky 

Ak to myslíte s podnikaním na Amazone vážne, spojte sa s ľuďmi, ktorí majú s predajom prax. Poznajú všetky nástrahy a vedia sa vyrovnať s nekalými praktikami konkurencie. 

Pre záujem zo strany klientov sme vytvorili špeciálnu službu na podporu predaja na Amazone. Pomôžeme vám s:

  • analýzou potenciálu expandovať, 
  • vytvorením vratkovej adresy,
  • zabezpečením lokálnej zákazníckej podpory, 
  • importom a listingom produktov,
  • rozbehnutím predaja či optimalizáciou účtu a produktov. 

Ak vás láka globálne ihrisko a veríte svojmu produktu, neváhajte a poďte s nami predávať. Celosvetovo a bez otravných obmedzení domáceho trhu.

Ďakujeme Dexfinity redakcii, vďaka ktorej
vznikol tento článok

Adriána pracuje v Dexfinity ako Copywriterka. Píše obsah, ktorý čitateľov inšpiruje a radi sa k nemu vracajú aj po čase. Taktiež sa venuje digitálnej kresbe a jej ilustrácie zdobia nejednu detskú knižku.

Zdieľajte článok

KONTAKTY NAPRIAMO

Spojme sily.

Ukážte nám váš projekt a pobavíme sa o potenciáli jeho rastu.

Michal Lichner

Michal Lichner
Head of Sales & Biz. Development
+421 911 585 689
michal.lichner@dexfinity.com

Group-39-200x200

Tomáš Karaba
Sales & Biz. Development
+421 904 979 851
tomas.karaba@dexfinity.com

Pavol Adamčák
Executive Director
+421 918 435 105
pavol.adamcak@dexfinity.com

Vyberte, o čo máte záujem a nebojte sa označiť viac možností.

    Odoslaním tohto formulára súhlasíte s našimi zásadami o spracovávaní osobných údajov.