Zistite, v akom stave je váš web.

Vyhľadávač EAN (GTIN) kódov – Google Shopping

Ako majiteľ e-shopu ste sa už pravdepodobne stretli s termínom Google Shopping (Nákupy Google). Pri správnom nastavení v Google Merchant predstavuje ďalší efektívny kanál predaja. Na úspešné spustenie reklamy sú (pre niektoré segmenty a výrobcov) potrebné EAN kódy, ktoré sa nehľadajú vždy jednoducho. Naše riešenie to však zjednodušuje.

Vyhľadávač EAN (GTIN) kódov – Google Shopping

Obsah

Vyhľadajte EAN (GTIN) kódy pre Google Shopping efektívne s našou pomocou

Trochu teórie ohľadom Google Merchant Center

Reklama v Google Shopping predstavuje ďalší formát online PPC reklamy, ktorý zobrazuje produkty v relevantných výsledkoch vyhľadávania v Google. V porovnaní s klasickou textovou reklamou v PPC je inzercia v Google Shopping efektívnejšia. Má vyššiu pravdepodobnosť lepších výsledkov predaja.

Reklama na google_Google shopping_Slovensko

Čo je Google Merchant Center

Merchant Center je online rozhranie, v ktorom môžu e-shopy manažovať vzhľad všetkých produktov a uskutočniť potrebné zmeny pri zobrazovaní produktov v platforme Google. Hlavnou úlohou je umožniť e-shopom nahrávať a udržiavať informácie o produktoch, predovšetkým názvy, fotky a ceny, ktoré sa zobrazujú v relevantných vyhľadávaniach v inzercii Google Shopping.

Merchant Center je pre Google Shopping ako benzín pre auto. Jeden bez druhého skrátka nefungujú. Hovoríte si: „To je super, to si určite nastavím.“ Treba však vedieť, že treba splniť všetky podmienky od Google, ktoré zahŕňajú EAN kódy.

EAN kódy a ich špecifiká

European Article Number (ďalej EAN kód) je druh čiarových kódov používaný na identifikáciu produktov. Definujú produkty, ktoré predávate. Google ich požaduje vtedy, ak predávate značkové produkty, ktoré majú vlastného výrobcu a model. Sú to hlavne módne produkty ako oblečenie, slnečné okuliare, hodinky a pod.

EAN kód

Pokiaľ nie sú pri produktoch v Google Shopping uvedené, Google nepovolí ich použitie v inzercii. Dobrou správou je, že existujú verejné databázy ako upcitemdb.com alebo barcodelookup.com, v ktorých môžete svoje produkty vyhľadať.

Na prvý pohľad sa to môže zdať jednoduché. Stačí si vyhľadať tieto kódy v databáze, no akonáhle sa pozriete na svoj zoznam produktov a zistíte, že nemáte desiatky, ale stovky až tisíce produktov bez EAN kódov, entuziazmus vás prejde.

Klišé fráza „čas sú peniaze“ v tomto prípade platí dvojnásobne. Zatiaľ, čo budete sedieť za počítačom a vyhľadávať kódy, oberáte sa o čas, ktorý ste namiesto administratívnej práce mohli stráviť niečím efektívnejším – napr. predajom. A ešte k tomu zistíte, že vaša konkurencia EAN kódy už dávno má spolu s reklamou. Ako to teda môžete vybaviť rýchlejšie?

EAN vyhľadávač ako ideálne riešenie

Vytvorili sme vlastný EAN vyhľadávač, pomocou ktorého dokážeme kódy vyfiltrovať a priradiť. Stačí nám súbor, ktorý bude obsahovať ID, názvy a značky produktov, ideálne vo formáte tabuľky Google Sheets, ktorú si stiahnete priamo v Google Merchant Center.

Na základe údajov vytvoríme Google Tabuľku s produktovými ID a EAN kódmi produktov s prideleným EAN kódom. Tento súbor nastavíte ako doplnkový feed vo vašom účte Google Merchant alebo si ho nahráte do databázy a EANy môžete použiť, či v porovnávačoch tovaru, alebo pre odberateľov, ak ste dodávateľ sortimentu. Toto vám sprehľadní a pomôže v organizácii produktového portfólia.

To je všetko. Problém je vyriešený a konečne sa môžete pustiť do predaja a optimalizácie kampaní.

Ako sme len pre jedného klienta našli vyše 27-tisíc produktov

Pre klientov, ktorí predávajú hodinky, okuliare a náplne do tlačiarní, sa nám podarilo identifikovať 99 % produktov, ktoré nemali vlastný EAN kód. Pre predstavu išlo o vyše 1100 náplní do tlačiarní, 5000 hodiniek a 27000 okuliarov. Chcelo by sa vám vyhľadávať viac než 30-tisíc kódov ručne? Neviete si ani predstaviť, koľko času by vám to zabralo.

Za zmienku stojí, že v tomto prípade mali produkty bez EAN kódu priemernú hodnotu vyššiu o 15 až 30 %. Hlavne preto, že išlo o veľké značky – Gucci, Dolce & Gabbana, HP, Mark Jacobs alebo Michael Kors. Aj toto dokazuje, že vyhľadávanie EAN kódov sa oplatí zveriť radšej odborníkom.

Zdroj: Google

Posuňte hranice predajov

EAN kódy sú len časťou obrovskej skladačky. Na to, aby predaje boli čo najvyššie, potrebujete nastaviť celý balík marketingových aktivít. Nie všetky sú však vhodné pre každé odvetvie. Preto sa oplatí vybrať len tie najefektívnejšie z nich pre váš biznis. 

Ak si nie ste istí, prípadne potrebujete s niečím poradiť, ozvite sa a radi vám pomôžeme.

Ďakujeme Dexfinity redakcii, vďaka ktorej
vznikol tento článok

Samo pracuje v Dexfinity ako PPC & Marketing Tech Leader. Nachádza riešenia v situáciách, kde už aj Google naráža na svoje limity. Pripravuje scripty pre automatizáciu riadenia kampaní na všetkých úrovniach, čím zefektívňuje ich manažovanie. Zodpovedá za kvalitu a efektivitu práce svojho tímu, technológií a správu PPC kampaní.

Zdieľajte článok

KONTAKTY NAPRIAMO

Spojme sily.

Ukážte nám váš projekt a pobavíme sa o potenciáli jeho rastu.

Michal Lichner

Michal Lichner
Head of Sales & Biz. Development
+421 911 585 689
michal.lichner@dexfinity.com

Group-39-200x200

Tomáš Karaba
Sales & Biz. Development
+421 904 979 851
tomas.karaba@dexfinity.com

Pavol Adamčák
Executive Director
+421 918 435 105
pavol.adamcak@dexfinity.com

Vyberte, o čo máte záujem a nebojte sa označiť viac možností.

    Odoslaním tohto formulára súhlasíte s našimi zásadami o spracovávaní osobných údajov.