Zistite, v akom stave je váš web.

Obsahový marketing: Kto rozpráva príbehy, vládne svetu

“Kto rozpráva príbehy, vládne svetu,” povedal Platón už pred viac ako 2 400 rokmi. Jeho slová platia dodnes. Preto top značky nepredávajú produkty, ale príbehy. Čo je obsahový marketing a ako s ním začať, aby ste uspeli?

Dark castle in the valley, dark atmosphere of hell.

Obsah

Chcete lojálnych zákazníkov? Takých, ktorí sa na sociálnych sieťach za vás pobijú a spomínajú vás pri pive s priateľmi? Láska k značke vzniká pri obsahu.

Čo je obsahový marketing?

Poučka hovorí, že obsahový marketing je marketing, ktorý sa zameriava na konzistentnú tvorbu a distribúciu hodnotného a relevantného obsahu. Jeho cieľom je zaujať cieľovú skupinu, udržať jej pozornosť a zarobiť.

Inými slovami obsahový marketing je všade okolo vás. Kamkoľvek sa pozriete, vidíte obsah, ktorý niekto vytvoril s určitým zámerom – pobaviť, predať či zaujať. 

Čo všetko spadá pod obsahový marketing?

Do obsahového marketingu patria všetky videá, blogy, články, prípadové štúdie, infografiky, referencie, e-maily, posty na sociálnych sieťach a ďalšie druhy obsahu.

V praxi je obsah zarábajúca šou

Skvelú realizáciu obsahového marketingu už dlhé roky predvádza firma Red Bull. Keď v roku 2012 skočil Felix Baumgartner zo stratosféry a bezpečne pristál na Zemi, sledoval ho celý svet. S ním aj logo Red Bull, firmy, ktorá celú parádu odhadovanú na 50 miliónov dolárov, zaplatila.

Prínos z celosvetovej pozornosti, zisk z predaja vysielacích práv aj samotného produktu sa odhaduje na stovky miliónov dolárov. Zaujali publikum a vytvorili obsah, o ktorom písal celý svet – s ich reklamou. 

Obsahový marketing zachránil LEGO

V roku 2003 malo LEGO obrovský dlh, predaje klesali a vyhliadky dánskej firmy vyzerali naozaj pesimisticky. O 12 rokov neskôr patrilo LEGO medzi najsilnejšie značky na svete. 

Bankrot zvrátili vďaka prechodu do online sveta a obsahovému marketingu. 

  • Spojili sily s vývojárom hier a vytvorili svoju prvú videohru LEGO Star Wars, ktorá sa rýchlo stala hitom. 
  • Neskôr pridali aplikácie aj vlastný celovečerný animovaný film. 
  • Vytvorili vysokokvalitný obsah, ktorý podporil predaj lega a zároveň im generoval ďalšie a ďalšie príjmy.
obsahový marketing LEGO
Obsahový marketing LEGO je taký silný, že dnes si na ich úvodnej stránke môžete zvoliť, či chcete nakupovať alebo sa baviť.

Ako funguje obsahový marketing?

Už Bill Gates povedal, že obsah je kráľ a od 90. rokov 20. storočia zmenil pohľad na digitálny marketing. Nezáleží na tom, ako ste veľká firma alebo e-shop. Najdôležitejší krok je začať a vytrvať.

Na kvalite by ste však nemali znižovať. Vytvárajte stráviteľný obsah, ktorý zaujíma vašu cieľovku (články, videá či iné formáty – v prípade značky LEGO to boli dokonca videohry). 

Publikum sa odvďačí tým, že sa k vám vráti opakovane či dokonca zanechá dobrú referenciu.

Podľa prieskumu Semrush až 91 % marketérov má s obsahovým marketingom úspech. 

E-book zdarma
55 tipov pre úspešný
e-shop
Odoslaním tohto formulára súhlasíte s našimi zásadami o spracovávaní osobných údajov.

Budujete značku

Vďaka obsahovému marketingu prinášate na web návštevnosť a budujete povedomie o značke. Získavate takto verných zákazníkov a fanúšikov. 

Podobne fungujú magazíny veľkých firiem. Na Slovensku má svoj vlastný magazín napríklad O2 (Sóda) alebo CURAPROX (Apríl). V zahraničí sa preslávil bedeker Michelin guide, ktorý mapuje špičkovú gastronómiu po celom svete.

Obsah do týchto magazínov netvoria firmy len tak pre zábavu, ale je súčasťou premyslenej marketingovej stratégie. 

obsahový marketing Michelin
Prvé bedekre začala firma Michelin predávať pred viac ako sto rokmi.

Kvalitným obsahom získate dôveru

Zákazníci vyhľadávajú odpovede na otázky cez Google. Ak máte kvalitný obsah, ktorý dopyt vyrieši, Google vás posunie na popredné miesta vo vyhľadávaní. Na oplátku získate pozornosť a dôveru potenciálneho zákazníka.

Sami dbáme na kvalitu obsahu a tvoríme magazín Beyond Ecommerce. Píšeme o novinkách, trendoch a odpovedáme na otázky e-shopárov aj začínajúcich alebo skúsených marketérov. Na viaceré kľúčové slová sa zobrazujeme na popredných miestach organicky. 

obsahový marketing Dexfinity
Na kľúčové slovo “expanzia do zahraničia” sa Dexfinity zobrazuje na druhom mieste v organickom vyhľadávaní. 

Viac lepších a vzdelanejších zákazníkov

Firmy, ktoré majú kvalitný blog, získavajú v priemere o dve tretiny viac zákazníkov ako tie, ktoré ich nemajú. Navyše zákazníci, ktorí si prečítajú kvalitný popis produktu alebo blog, sú informovaní. 

To znamená, že oveľa menej oslovujú zákaznícky servis a vedia, čo nakupujú. Vďaka tomu ušetríte čas pri riešení dopytov a zároveň znížite počet vratiek tovaru. 

Zlepšíte predaj

Vďaka obsahu tiež presvedčíte oveľa viac návštevníkov webu, aby vykonali požadovanú konverziu. Takmer 88 % ľudí priznalo, že na ich nákupnom rozhodovaní mal zásluhu video obsah danej značky. 

Ak budete naozaj vytrvalí a dôslední, úspech sa dostaví a vy začnete predávať oveľa viac.  Bohužiaľ, obsahový marketing, podobne ako SEO, je nekončiaci proces. Keď už raz začnete, neprestávajte. 

Počítajte s tým, že na výsledky si počkáte aj rok alebo viac. 

Ako začať s obsahovým marketingom?

Určite, kto je cieľová skupina

Pri tvorbe obsahu musíte vedieť, komu ho chcete ukázať. Nesústreďte sa len na vek, demografiu alebo geografickú lokalitu. Skúmajte zákazníka oveľa hlbšie. Zaujímajte sa, čo ho trápi, aký žije život, kam chodí zisťovať informácie, čo číta a pozerá. 

Distribúcia je 80 % úspechu

Paretovo pravidlo platí aj v obsahovom marketingu. Perfektný obsah je len pätina úspechu. 

Potrebujete ho dostať na oči tak, že:

  • zistíte, na akých sociálnych sieťach sa nachádza cieľová skupina (sleduje YouTube, trávi čas na Facebooku, počúva podcasty alebo číta bulvárne denníky), 
  • tvorbou obsahu kopírujte nákupný lievik. To znamená, že najskôr začnete s kanálmi, ktoré majú masový zásah (sociálne siete) a potom obsah personifikujete (e-mail marketing), 
  • najskôr vylaďte jeden až dva distribučné kanály a neskôr pridávajte ďalšie.
Obsahový marketing, distribúcia a sociálne siete na mobile
Zamerajte sa len na tie sociálne siete a kanály, ktoré dávajú zmysel celej obsahovej stratégii. 

Publikujte pravidelne a neprestávajte

Obsahový marketing nie je jednorazová kampaň, ale dlhodobá aktivita. S tvorbou obsahu neskončíte po roku či piatich. Stanovte si harmonogram a dodržujte ho. Ak sa rozhodnete každý utorok publikovať nový blog a vo štvrtok video, buďte konzistentní a neprestávajte. 

Stanovte si merateľný cieľ

Obsahový marketing je dlhodobá činnosť. To však neznamená, že nie je merateľný. Stanovte si menšie čiastkové ciele. Mali by byť realistické a s presne určeným termínom dokončenia. 

Zle stanovený cieľ: 

  • Získať nových odberateľov newslettra.
  • Predať viac pobytových balíčkov.

Dobre stanovený cieľ:

  • Získať 1000 odberateľov newslettra do konca decembra 2023.
  • Zvýšiť dosah príspevkov na Facebooku a Instagrame medziročne o 100 %. 

Aký obsah tvoriť? 

Experimentujte s témami 

Nepíšte len o sebe a svojom produkte. Predajné texty a príspevky by mali tvoriť len 20 % vypublikovaného obsahu. Zvyšnú časť vyplňte témami, ktoré zaujímajú vašu cieľovku. 

Napríklad Lidl výborne pokryl tému receptov a dlhodobo tvorí obsah o varení. Recepty sú skvelo spracované, kvalitne natočené a to, že v zozname surovín nájdete len tie z Lidla, je súčasťou stratégie obsahového marketingu.

Kreatíva pre obsahový marketing v Lidli
Vďaka magazínu Lidl kuchyňa, ktorý tvorili skúsení šéfkuchári sa Lidl vymanil z dojmu lacného supermarketu.

Rovnako digitálna agentúra nemusí písať len o marketingu, ale aj o časovom manažmente, zvládaní stresu a podobne. To všetko sú témy, ktoré zaujímajú jej cieľovú skupinu.

Obsah zadarmo môžete časom spoplatniť

Najlepším testom obsahu je jeho spoplatnenie. Dajte dokopy svoje najčítanejšie blogy a urobte z nich knihu. Z podcastov a videí zase vytvorte online kurz. Takmer každá forma obsahu sa dá nejakým spôsobom speňažiť. 

Napríklad výrobca piva začal vyrábať buletin so svetovými rekordmi. Áno, Guinessova kniha rekordov skutočne vznikla v hlave majiteľa značky piva Guiness. Celosvetovo sa predalo viac ako 150 miliónov kópií a je najpredávanejšou knihou po Biblii. Dnes už kniha nepatrí pivovaru, ale kým ju predal, zarobil na jej obsahu pekný balík peňazí. 

Evergreen content je viac ako trendy

Zájdite na zákaznícke oddelenie a opýtajte sa svojich ľudí, čo najčastejšie zaujíma zákazníkov. Z týchto tém vytvorte obsah. 

Ak si máte vybrať medzi opakujúcimi sa otázkami alebo trendami, zvoľte prvú možnosť. V nej je ukrytý evergreen content, čiže obsah, ktorý ľudia vyhľadávajú pravidelne a nie len v určitom období. 

O trendoch píšte, až keď máte dostatok prostriedkov a kapacít. 

Podporujte sociálne schválenie

Absolútnym víťazom je obsah, ktorý podporuje sociálne schválenie. Sem spadajú všetky prípadové štúdie, video referencie, textové referencie, ocenenia, testy kvality a podobne. Tento typ obsahu nerozhodnutých zákazníkov prikloní na vašu stranu.  

Prípadové štúdie Dexfinity
Na prípadových štúdiách pracujeme aj v Dexfinity. Pravidelne zverejňujeme úspechy spolu s postupmi riešení, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť v spolupráci s rôznorodými klientmi. 

Ako tvoriť veľa obsahu?

Na pravidelnosť a konzistentnosť potrebujete veľa obsahu, avšak nie každý príspevok musí byť novinkou. Ani s plateným príspevkom nemáte taký dosah, aby ste obsah nemohli recyklovať a znovu používať. 

Netýka sa to len opätovného publikovania aktualizovaného obsahu. Nebojte sa prerábať existujúci obsah do inej formy. Urobte z článku podcast alebo infografiku. Obsah recyklujú všetci, aj tie najväčšie spoločnosti. 

Napríklad Disney kopíruje celé animované sekvencie, ako dokazuje video nižšie. 

Obsahový marketing zmení vaše podnikanie

Tvorba obsahu už nie je možnosť, ale nevyhnutnosť. Ak vytrváte, po čase budete prirodzene lepší a zaujmete väčšie publikum. 

Obsahový marketing však neprináša peniaze len tak. V prvom rade musíte vedieť, aký obsah tvoriť a na aké kľúčové slová. 

Tomu všetkému predchádza SEO analýza webu a kľúčových slov. S ňou budete vedieť tvoriť obsah na témy, ktoré sú relevantné. Bez tejto analýzy píšete na základe pocitov a bez dát. 

Vďaka SEO analýze získate:

  • prehľad o príležitostiach (na aké kľučové slová je slabá konkurencia),
  • informácie o konkurencii (ktoré témy sú už pokryté a distribúcia obsahu bude stáť veľa peňazí),
  • nápady na nové témy,
  • presnejšie cielenie obsahu,
  • lepšie pozície vo vyhľadávaní.

Buďte vo vyhľadávaní medzi prvými

Chcete, aby mal váš obsahový marketing hlavu a pätu? Zistite, aký obsah tvoriť. Nielen so SEO analýzou webu, ale hlavne podľa konkrétnych cieľov vášho biznis plánu.
Ak si neviete dať rady, prípadne na takúto aktivitu nemáte kapacitu, ozvite sa a pomôžeme vám posunúť váš biznis za akékoľvek hranice.

Ďakujeme Dexfinity redakcii, vďaka ktorej
vznikol tento článok

Adriána pracuje v Dexfinity ako Copywriterka. Píše obsah, ktorý čitateľov inšpiruje a radi sa k nemu vracajú aj po čase. Taktiež sa venuje digitálnej kresbe a jej ilustrácie zdobia nejednu detskú knižku.

Zdieľajte článok

KONTAKTY NAPRIAMO

Spojme sily.

Ukážte nám váš projekt a pobavíme sa o potenciáli jeho rastu.

Michal Lichner

Michal Lichner
Head of Sales & Biz. Development
+421 911 585 689
michal.lichner@dexfinity.com

Group-39-200x200

Tomáš Karaba
Sales & Biz. Development
+421 904 979 851
tomas.karaba@dexfinity.com

Pavol Adamčák
Executive Director
+421 918 435 105
pavol.adamcak@dexfinity.com

Vyberte, o čo máte záujem a nebojte sa označiť viac možností.

    Odoslaním tohto formulára súhlasíte s našimi zásadami o spracovávaní osobných údajov.