Zistite, v akom stave je váš web.

Top e-commerce témy, ktoré rezonovali u našich čitateľov počas roka 2020

Koniec roka sa nezadržateľne blíži. Preto sme sa rozhodli spätne pozrieť na témy, ktoré sme v turbulentnom roku 2020 na našom blogu riešili.

ludia v kine

Obsah

Vybrali sme viac ako desiatku tém, ktoré vás nielenže zaujali, ale aj inšpirovali, či nejedenkrát rozprúdili vášnivú diskusiu.

1. Spoluzodpovednosť za výsledky pohľadom nášho CEO

Pavol Adamčák (CEO, Dexfinity) napísal inšpirujúci článok o spoluúčasti oboch strán (medzi klientom/iným biznisom a Dexfinity) na výsledkoch spolupráce. Zdôvodnil, prečo je lepšie, ale zároveň aj riskantné, nespolupracovať na báze paušálnych odmien, ale za odmenu pri dosiahnutých výsledkoch.

Ak nedosiahneme výsledky, hrozí, že nebudeme vedieť pokryť ani náklady na ľudí. Ak sa výsledky dosiahnu, odmena je oveľa lepšia ako pri hodinovke.

Čo sa skrýva za úspešnou spoluprácou

Náš biznis partner to platí z reálne zarobených peňazí. Z výsledku, ktorý by bez spolupráce s nami nemal. Týmto spôsobom vstupujeme do dlhodobo obojstranne výhodnej formy partnerstva.

Prečítajte si výhody i riziká tohto modelu spolupráce v článku o spoluzodpovednosti za výsledky.

2. Ako sme vďaka Facebook Lead Ads postavili na nohy naše sales oddelenie

V tomto prípade by sme mohli sami seba označiť za šťastného klienta, ktorý videl výsledky. Konkrétne zníženie ceny za Lead Ads o 95% (bez srandy – je polovica decembra, nie prvý apríl).

Kľúčová je forma a štruktúra Lead Ads.

Pri tvorbe Lead Ads reklám nezabúdajte na tieto body:

  • pravidelne sledujte cenu za výsledok,
  • neustále optimalizujte,
  • spustite väčšie množstvo reklám s jedným cieľom, ktoré odlíšite v texte, cielení a štruktúre,
  • buďte transparentní.

Ak chcete vedieť, ako robiť kvalitné Lead Ads reklamy, prečítajte si tento článok.

3. Kompletný návod pre získanie zákazníkov cez Facebook Lead Ads

To, že Facebook Lead Ads je reklamná kampaň, ktorá generuje množstvo potenciálnych zákazníkov, určite viete. Spoločnosti ponúkajú svoje cenné informácie výmenou za kontaktné údaje zákazníkov.

Ak vám teda predošlý tip dal chrobáka do hlavy, neotáľajte a otestujte aj tento formát. Facebook Lead Ads sú mimoriadne efektívne predovšetkým v B2B segmente.

4. Tajomstvo za rastom nás a našich partnerov

Najväčšou výhodou je fakt, že sa vyznáme v číslach a faktoch. To je naším „stavebným kameňom“. Bez finančných a produkčných ukazovateľov toho veľa nezmôžeme. Teda, zmohli by sme, ale neboli by sme spokojní ani my, ani vy.

SMART ciele pre lepšie výsledky

Pri každej spolupráci si stanovujeme SMART ciele, ktoré chceme spoločne dosiahnuť. Komunikácia je počas celej spolupráce nesmierne dôležitá, nakoľko v reálnom čase s klientmi zdieľame dosiahnuté výsledky a aktuálny finančný stav projektu.

Pokiaľ má niektorý z partnerov záujem o nahliadnutie do zákulisia projektu, vieme mu na jeden klik sprístupniť celú tabuľku s podrobnými dátami.

5. Kedy sa oplatí online reklama

Stalo sa nám to už nie raz. Klient za nami prišiel s otázkou, či mu môžeme spravovať reklamy (PPC kampane). Samozrejme, môžeme. Ale bude to naozaj to, čo potrebuje? Kedy bude klient skutočne spokojný?

Aby vzájomná spolupráca bola efektívna, PPC reklamy sú často začiatkom pri rozbiehaní vášho biznisu. Vždy sa odrážame od 4P, ktoré nám, ale predovšetkým vám, budú postupne dláždiť cestičku vášho úspešného biznis príbehu.

6. Ako uspieť s e-shopom v zahraničí?

Prirodzenou súčasťou rastu e-commerce projektu je aj expanzia na zahraničné trhy.

Treba pochopiť, že aj výber zahraničnej krajiny, do ktorej sa chcete so svojím biznisom dostať, treba vybrať pomocou čísiel (na vyhodnotenie dát používame exkluzívne Google exportné nástroje).

Nerozhodujeme sa na základe pocitov.

7. Rumunsko pre e-shopy ešte lákavejšie. Exportná príležitosť

Začnime Rumunskom. Ak ste si mysleli, že v našom regióne je najpopulárnejšou krajinou na expanziu práve Poľsko, nie je to úplne tak. Pri pridaní rôznych faktorov (rast trhu, faktor konkurencie a.i.) sme pochopili, že Rumunsko je ešte lákavejšie.

Majte na pamäti, že sa nemôžete spoliehať len na popularitu krajiny, do ktorej chcete expandovať. Reálne dáta a skúsenosti vám povedia oveľa viac a taktiež sú presnejšie.

8. Ako úspešne expandovať do Nemecka? 11 odporúčaní z praxe

Pri Nemecku ide o trochu náročnejšiu cestu, avšak nie nemožnú. Preto sme sa pozreli aj na túto krajinu a spísali praktické rady, ktoré pri expanzii do Nemecka môžu pomôcť aj vám.

9. Expresná transformácia firmy na online predaj cez e-shop

Marec v roku 2020 odštartoval strastiplnú cestu pre veľké množstvo podnikateľov. Náročné to mali predovšetkým tí, ktorí svoje podnikanie zameriavali na offline prostredie. 

Pozrite si úspešný príklad spoločnosti IBO, ktorá vo veľmi krátkom čase zmobilizovala všetky svoje sily a prešla z kamenných prevádzok do online prostredia.

Aktualizácia od Samuela Ondrišáka (17. 12. 2020):

Zmeny v nákupnom správaní zákazníkov počas Covidu a všetkých lockdownov ste už určite zaznamenali. Naše dáta (údaje e-shopov ktoré klientom spravujeme) odhaľujú aj to, že počas roka 2020 významne stúplo množstvo online objednávok, čo súvisí aj s nárastom počtu transakcií platbou. 

Platby kartou pri platení za dobierku kuriérovi stúpli o stovky percent. Pôvodne boli pod úrovňou 10 %. Počas prvej vlny sa zdvihli miestami až na 40 % a aktuálne sa zastabilizovali niekde v strede.

IBO zároveň spustilo vlastnú značku TETRAO. Krásnou myšlienkou za touto značkou je ochrana vzácneho druhu Tetrov Hlucháňa. Navyše nová značka pokrýva niekoľko segmentov od úspešných termovízií, oblečenia, kabeliek a batohov, až po ďalšie príslušenstvo do lesa a na poľovačku. 

Pre klienta bol rok prelomový aj kvôli tomu, že sa rozhodli po dlhšom brainstormingu s naším tímom spustiť vlastný YouTube kanál #polovnicisrdcom na podporu a “poľudštenie” poľovníctva bežným ľuďom, ako aj na predstavenie noviniek v poľovníctve a sortimente.

10. Ako na zoradenie produktov v e-shope podľa veľkosti

Stalo sa vám, že ste už niekedy stratili zákazníka po tom, čo na vašom e-shope nenašiel svoju veľkosť ním vybraného produktu? Každý predávajúci e-shop by mal vo vlastnom záujme chcieť, aby sa na stránke zobrazovali aktuálne dostupné veľkosti produktov a zároveň novinky.

Ak si nie ste istí, ktoré veľkosti produktov zaradiť do predaja, či ako nestratiť zákazníka po tom, čo nenašiel na vašom webe správnu veľkosť, dáta sú to, čo potrebujete. Pomôcť vám môže aj automatizované radenie na základe využitého algoritmu pri zoradení produktov.

Ako na to? Znovu spomíname čísla, neustálu komunikáciu, ale aj množstvo poučení od iných biznisov.

11. Najčastejšie chyby pri písaní blogov 

Ste e-shop a článkov na blogu máte neúrekom? Ani jeden z nich však nedosahuje také výsledky, aké by ste si želali? Správne šípite, že čosi nebude v poriadku.

Nezameriavajte sa len na svoj biznis, ale aj na ľudí, pre ktorých píšete. Tí sú prvoradí. A to v konečnom dôsledku pomôže aj vášmu online biznisu. Vnímajte ich potreby, postrehy a pocity. Prezradia vám viac, ako by ste si mohli myslieť. Pýtajte si spätnú väzbu a pracujte s ňou.

12. Case studies, ktoré zaujali vašu pozornosť

Najčastejšie vás zaujímali príbehy klientov ako Foxigy, NOBIO či FITshop. Veľkej čítanosti sa tešila aj prípadová štúdia klienta Waragod, s ktorým sa nám podarilo expandovať do 8 krajín v pomerne rýchlom čase. 

Čo prinesie nový rok 2021?

Rok 2020. Ako by sme ho popísali? Turbulentnosť, neistota, riziko, nutnosť rýchlej transformácie či prispôsobenia sa. V roku 2020 sme napísali množstvo článkov o aktuálnej situácii na e-commerce scéne. 

Snažili sme sa vám priniesť vždy tie najaktuálnejšie e-commerce informácie (z domova i zahraničia), ktoré sme aktívne získavali a študovali, pretože sme ich práve v týchto neistých časoch my, e-shopári či iní podnikatelia potrebovali. 

V tomto duchu chceme pokračovať a naďalej sa naplno venovať našim klientom a zdolávať nové výzvy. Budeme publikovať články na aktuálne e-commerce témy, ktoré nás a veríme, že aj vás posúvajú ďalej.

Ďakujeme za vašu priazeň. V prípade záujmu neváhajte a dajte nám o sebe vedieť. Radi pomôžeme v raste aj vášmu biznisu.

Ďakujeme Dexfinity redakcii, vďaka ktorej
vznikol tento článok

Pomáhame e-shopom s akceleráciou rastu cez export, provízny online marketing a automatizáciu. Nie sme PPC agentúra, ale biznis partner pre váš rast. Poďte s nami ďalej, za hranice.

Zdieľajte článok

KONTAKTY NAPRIAMO

Spojme sily.

Ukážte nám váš projekt a pobavíme sa o potenciáli jeho rastu.

Michal Lichner

Michal Lichner
Head of Sales & Biz. Development
+421 911 585 689
michal.lichner@dexfinity.com

Group-39-200x200

Tomáš Karaba
Sales & Biz. Development
+421 904 979 851
tomas.karaba@dexfinity.com

Pavol Adamčák
Executive Director
+421 918 435 105
pavol.adamcak@dexfinity.com

Vyberte, o čo máte záujem a nebojte sa označiť viac možností.

    Odoslaním tohto formulára súhlasíte s našimi zásadami o spracovávaní osobných údajov.